Военна Психология 2019 - Психология на военната организация, живот и битки

Военната психология по обща дефиниция засяга широк спектър от дейности ,като психологическо проучване, психологическа оценка и психологическа терапия. Военните психолози могат да бъдат , както цивилни служители, така и униформени служители от Армията. Сферата на дейности може да бъде много обширна, но най-вече изследователите фокусират 3 групи, валидни за всяка военна база и формирование:

  1. Военна Организация
  2. Военен живот
  3. Психология на битката

ПСИХОЛОГИЯ НА ВОЕННАТА ОРГАНИЗАЦИЯ:

Психолозите са интимно въвлечени в подбора на кадри, тестването на тяхната годност за военна служба, военна специализация и начини за подобряване на професионалната тренираност и подготовка. Критичен момент е откриването на най-подходяща стратегия за тренирането на офицерите и други лидери – трудна задача за всеки специалист , определена от много експерти като изкуството и наука в едно.

Какво разбират военните психолози под понятието „ Групова кохензия” – трудността да определят количествено бойния дух  на командира, взаимното доверие и увереността на войника в неговата част. Изследванията, свързват високата групова Кохензия с по-висока ефективност на войника в индивидуални и групови дейности. Войниците в подразделенията с по-добра групова кохензия е много по-малко вероятно да получат психични травми и психична нестабилност, следствие на травматично събитие в битка/мисия.

Друга подспециалност на военният психолог е откриването на потенциално нестабилни военнослужещи, неподходящи за служба в армията. В ядрената ера, този аспект е с решаващо значение. Като допълнение , военнослужещите в секретни секции и работещи с класифицирана информация се наблюдават за надеждност на психичните качества, които се отнасят до застрашаване на сигурността.

Една от най-спорните области във военната психология, се отнася за  внедряването на нетрадиционни групи в често считани за консервативни, военни общности. По времето на Втората световна война и Корейската война, военни психолози помагат да се определи дали афро-американците са подходящи за интеграция в армията на белите военни. Днес военните психолози, се опитват да открият начин за представяне на жените от армията в по-равнопоставено отношение и възприемане от страна на мъжете.
Някои от военните психолози възнамеряват в близко бъдеще да създадат програма за внедряване и на гей-войници в армейските редици.

ПСИХОЛОГИЯ НА ВОЕННИЯ ЖИВОТ:

Военният живот създава уникално по рода си стресово изживяване на индивидите и техните семейства. Освен рисковете от раняване или смърт по време битка, военнослужещите работят често с удължени работни часове, далеч от дома и често се пътуват до другия край на света. Някои психолози проявяват интерес към влиянието на военният живот върху семейните отношения и бракът. Проучвания показват ,че военният живот не дестабилизира семействата със здрави отношения, а по-скоро влияе негативно на тези домакинства, които вече имат известни проблеми вкъщи. В някои отношения , военната психология не се различава съществено от фамилната терапия, поради фактът ,че военният психолог може да работи с военнослужещите , заедно с техните законни съпруги/зи и деца.

Военните традиционно имат груба, негативна позиция по отношение на служителите , които рискуват живота си и този на другарите, заради злоупотреба с алкохол. Но макро културата ,често предлага подобни алтернативи с позитивен нюанс. По време на войната във Виетнам, злоупотреба с други наркотични вещества е била широко разпространена сред американските войници. Докато са били налице сурови наказания по това направление, сега вече може да бъде назначено и лечение за злоупотреба с тези субстанции.

ПСИХОЛОГИЯ НА БИТКАТА:

Повечето войници не изпитват чувството на битката никога, но за тези които го опознават, базовите социални ценности и морални задръжки трябва да бъдат подтискани в името на оцеляването понякога. Военните психолози трябва да подготвят добре психически войникът преди битка и да увеличат устойчивостта на стрес и травматично изживяване след битката.

Друг аспект от психология на битките е и интеграцията на иновативни и значими военни системи в работния процес на войника. Военните психолози проучват какъв тип и размер екран би бил най-подходящ за ефективна употреба от военнослужещите. Тези елементи са от изключителна важност за изхода от схватките, когато говорим за печелене на ценни секунди по време контакт с противника. Друг фокус на психолозите е суровият ефект на околната среда, като климатични условия и ефективност на войниците в битка. Виртуалната реалност се превръща в изключително важна част от ефективното бойно обучение.

Военните психолози изучават също така и емоционалния аспект на битките. Ранните военни психолози са предполагали, че стресовата реакция в битка е резултат на психична слабост. Днес почти всички са на мнението, че всеки човешки индивид ще се пречупи, изложен достатъчно дълго на стресогенна среда и фактори като: смърт, страх и жестокост.

Модерното лечение на „Стресова Реакция в Битка” се състои в кратковременно облекчаваща терапия и бързото завръщане на бойното поле. Въпреки че това изглежда грубо и егоистично за нуждите на армията, изследвания по време на война показват ,че войниците подложени на този тип лечение успяват да се възстановят по-бързо и да се предпазят от ПТС (пост-травматичен синдром). Този модел се оказва по-успешен от стандартния подход за действие в подобни ситуации – военнослужещият да се насочи към външни структури за лечение.

Някои от войниците преживели битка, както и жертвите на насилие и бедствия придобиват усложнена форма на ПТС – за по-продължителен период и с усложнена симптоматика. Хората страдащи от този вид психично нарушение, преживяват събитието под формата на кошмари, както и халюцинации в будно състояние. Други потърпевши от ПТС отказват да разтоварят енергията на травмиращото събитие по рационален начин, като изместват реакцията и поведението си в заместващи прояви като депресия и „хронична безработица” . Усложнената форма на ПТС , при правилно лечение е ефективна , но това не е толкова лесно, както в чистата му проява.

Едно от твърденията казва, че поемането на емоционалния заряд при извършено убийство е по-силно дори и от загубата на боен другар по време на битка. Това инхибиране на емоцията е най-определящия фактор за възникване на психически състояния като „Стресова Реакция в Битка” и ПТС. Привържениците вярват ,че все по-реалистичните условия за виртуални тренировки ще помогнат войниците да убиват инстиктивно, без емоционални реакции и последствия – желаният ефект на армията. За съжаление, този похват не е приложим към ветераните в армията преживели Стресова Реакция в Битка” или ПТС, поради липса на предварителна подготовка за психическа устойчивост.

ЕТИКА ВЪВ ВОЕННАТА ПСИХОЛОГИЯ

Успоредните взаимодействия, терапевт-пациент и психолог-армия са в пряка връзка и крехък баланс, който е трудно да бъде овладян етически, поради взаимните си противоречия. Поверителността на пациента е особен проблем, след като командирите на войниците имат достъп до медицинските досиета на подчинените си, когато взимат решения за назначаване, повишения и наказания.


Военните психолози в САЩ биват санкционирани от Американската Психологическа Асоциация, защото следват преки легитимни заповеди на армията и по този начин нарушават етичните правила на Асоциацията. От друга страна военните психолози биват санкционирани от страна на армията за нарушаване на военните закони и принципи. Днес и от двете страни(Армията на САЩ и Асоциацията) има желание за изготвяне на ясни правила, които ще облекчат конфликтния характер на длъжностната характеристика „фирмен доктор”…

Полезни връзки:
Асоциация на Американската Армейска Психологическа организация: https://www.facebook.com/FortBraggPSYOP/

https://en.wikipedia.org/wiki/Psychological_operations_(United_States)

Comments